Griķu, viršu, liepu: kurš medus labāks, kā atšķiras?

27-06-2024

Foto – Pixabay

Medus ir unikāls produkts ar savām īpašībām. Tas nebojājas un ir bagātīgs vitamīnu un minerālvielu avots. Medus satur visus B grupas vitamīnus, K, E, C un A provitamīnu.

Šie vitamīni ir kombinācijā ar dabīgiem minerālsāļiem, tāpēc ieguvumi ir daudz lielāki nekā sintētiskajiem aizstājējiem.

Līdz šim ir zināmas vairāk nekā 300 medus šķirņu. Katra no tām atšķiras ar garšu, krāsu, aromātu un, protams, ar noderīgām sastāvdaļām.

Apskatīsim populārākās šķirnes un to, kādu ietekmi tās atstāj uz organismu.




Akāciju medus

Īpaši noderīgs vīriešiem, kā arī nieru un urīnceļu slimību gadījumā.

Sinepju medus

Noderīgs elpošanas ceļu slimību gadījumā, lieto kā diurētisku līdzekli.

Griķu medus

Satur daudz dzelzs un olbaltumvielu: attīra asinsvadus, veicina bojāto audu reģenerāciju, paaugstina hemoglobīna līmeni. Ieteicams grūtniecēm un cilvēkiem, kas slimo ar hronisku gastrītu ar augstu skābuma līmeni.




Kastaņu medus

Palīdz kuņģa un zarnu trakta un nieru slimību gadījumā, stiprina asinsvadus un imunitāti.

Ciprese

Palīdz kuņģa un zarnu trakta slimību gadījumā. Izšķīdināts ūdenī (2-3 ēd.k. uz glāzi) – pret bezmiegu un galvassāpēm.

Āboliņš

Tā “specialitāte” – ginekoloģiskas slimības, hemoroīdi un astēnija. Piemīt diurētiska un atkrēpošanu veicinoša iedarbība.

Liepziedu medus

Noderīga saaukstēšanās, augšējo elpceļu slimību gadījumos. Palīdz aknu, nieru, kuņģa un zarnu trakta iekaisumu ārstēšanā, stiprina sirds muskuli.

Pļavas ziedu

Piemīt pretmikrobu, pretiekaisuma īpašības. Ieteicams galvassāpju, vēdera sāpju, sirdsklauves, bezmiega, augšējo elpceļu slimību, elpceļu slimību gadījumā.

Saulespuķu medus

Būs noderīgs sirds slimību, bronhiālās astmas, osteohondrozes, neiralģijas, īpaši saaukstēšanās gadījumos. Tam ir tonizējoša iedarbība.



LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!

Medus ūdens: brīnumlīdzekļis gurķu audzēšanai. + Vēl pieci padomi!

Linsēklas un medus ūdens: labi, bet ne tukšā dūšā

Pieneņu medus recepte. Kā pagatavot, kāds labums veselībai?

Kā atšķirt kvalitatīvu medu no atšķaidīta vai viltota? + Dažādi medus veidi

Medus: vai drīkst glabāt plastmasas traukos? Padomi labo īpašību saglabāšanai