Mājās var pagatavot ļoti garšīgu sālītu speķi. Asumu iespējams variēt pēc katra vēlēšanās.
Sastāvdaļas
0,5 kg speķa
8 daiviņas ķiploka
8 ēdamkarotes sāls
2 lauru lapas
4 smaržīgo piparu graudiņi
4 melno piparu graudiņi
Pagatavošana
Sagatavo vajadzīgos produktus. Speķi labāk izvēlēties ar nelielām gaļas daļiņām. Speķim jābūt baltam, āda nedrīkst būt ļoti cieta. Sāli labāk izvēlēties rupja maluma. Var pievienot vēl citas garšvielas pēc vēlēšanās.
Sastāvdaļas aprēķinātas 1 l ūdens. Sagatavojiet arī katlu un ērtu trauku speķa gatavošanai.
Speķi rūpīgi noskalo zem tekoša, auksta ūdens un nosusina. Sagriež prāvos gabalos. Ūdeni lej katlā un liek uz uguns.
Ķiploku notīra un sagriež gabaliņos. Pusi sagriezto ķiploku liek izraudzītā trauka apakšā.
Uz ķiploku kārtas liek speķa gabalus.
Ja trauks ir augsts un šaurs, speķi var likt vairākās kārtās, starp tām ieberot ķiplokus.
Tādējādi iznāk, ka speķim jābūt ķiploku kārtās no augšas un apakšas.
Verdošā ūdenī liek lauru lapu, smaržīgos un melnos piparus, pieber sāli.
Izslēdz karstumu un sāli izmaisa, līdz kristāliņi pilnībā izkusuši.
Gatavo maisījumu patur 5 minūtes.
Ja speķis ir ļoti ciets, var uzreiz pārliet ar šo maisījumu.
Speķi traukā pārlej ar karstu maisījumu, turpat pievieno lauru lapu un piparus. Sālījumam pilnībā
jāpārsedz speķi.
Ja speķis uzpeld, to var pārsegt ar šķīvi un piespiest ar kaut ko smagu.
Traukam uzliek vāku un atstāj uz 3 dienām istabas temperatūrā.
Var 2 dienas atstāt uz galda un pēc tam ievietot ledusskapī.
Pēc 3 dienām trauku atver un nolej visu sālījumu.
Speķi izņem, nosusina papīra dvieļos.
Gatavais speķis ir mīksts un aromātisks, bet nogriezt var būt ne tik viegli.
Katru gabaliņu ietin pārtikas plēvē un liek glabāties saldētavā.
Speķi var nogaršot jau pēc 3 dienām, kad beigusies sālīšana, bet vieglāk sagriezt būs pēc sasaldēšanas.
IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!
Speķītis karstā sālījumā – varena ideja. + Vēl piecas receptes!
Marinēts speķītis. Teikt, ka gards, nozīmē nepateikt neko!
Mājās sālīts speķītis. Viens, divi – gatavs!