You Are Browsing ‘Gardumi’ Category

Vasara atnākusi ar varenu karstumu. Un tas nozīmē, ka laiks ķerties pie auksto zupu gatavošanas! Auksto zupu ar bietēm un gaspačo esam iemācījušies gatavot, tagad izmēģināsim ko citu. Garda, atsvaidzinoša jogurta zupiņa ar zaļajiem zirnīšiem un piparmētrām būs laba izvēle! Zirnīšus var likt veselus vai izmēģināt sarežģītāku variantu, izberžot zirnīšus caur sietiņu. Tādas zupas tekstūra būs gludāka. Ja slinkums un zirņu gabaliņi zupā netraucē,...

Lasīt vairāk

Karstā laikā pusdienas neko nekārojas tik ļoti kā atsvaidzinošu auksto zupiņu – recepšu un variantu ir daudz. Piedāvājam pamata recepti un 10 interesantas variācijas “par tēmu”. Sastāvdaļas 1,5 l kefīra 1 liels salātu gurķis Lociņi, dilles pēc garšas Sāls pēc garšas 500 g biešu 5-6 olas Pagatavošana Bietes novāra, sarīvē uz rupjas rīves, liek katliņā. Gurķi sarīvē. Sīki sagriež zaļumus. Visu ieber katliņā, pārlej ar kefīru....

Lasīt vairāk

Lasis ar garnelēm folijā (1 porcija, 297 kalorijas) 115 g laša 50 g garneļu 20 g melno olīvu 100 g ziedkāpostu 100 g burkānu 100 g apelsīna pipari Folijā kārtām liek smalki sagrieztus burkānus, lasi, ziedkāpostus, garneles, apelsīnu un olīvas. Cep krāsnī 30 minūtes. IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES! 1. KĀ VISGARDĀK PAGATAVOT LASI? 2. GRILA RECEPTES AR LASI, SKUMBRIJU, DORADU 3. LASĪTIS MAIGĀ MARINĀDĒ 4. LASIS CITRONA UN ĶIPLOKU MARINĀDĒ 5. KARALISKAIS...

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar linsēklām (1 porcija) 250 g kartupeļu 1 ķiploka daiviņa 2 ēdamk. olīveļļas ½ ēdamk. linsēklu (veselu) sāls pipari frisē salāti vai galviņsalāti citronu sula cukura aizstājējs // Vidēja lieluma kartupeļus rūpīgi notīra ar suku un pārgriež gareniski uz pusēm. Cepamo plāti ieziež ar ķiploku sulu, uzlej pusi eļļas, uzliek pusi linsēklu daudzuma. Virsū uzliek kartupeļus ar griezuma vietu uz leju, apsāla, uzber...

Lasīt vairāk

Gatavošanas laiks 1,5 h Porcijas: 10 Sarežģītība: vidēja Kalorijas/100 g/338 Sastāvdaļas Krēmam 3 ēdamkarotes cukura 3 olas 1 tējkarote vaniļas 150 ml saldā krējuma (35%) 150 ml piena // Pildījumam 100 g brūnā cukura 600 g rabarberu Mīklai 100 g sviesta + nedaudz sviesta formas ieziešanai Šķipsniņa sāls 3 ēdamkarotes cukura 2 olas 250 g miltu 1 tējkarote cepamā pulvera 2 ēdamkarotes saldā krējuma (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pagatavošana 1. Rabarberus...

Lasīt vairāk

Sētmalēs un ceļmalās, dārzos un nezālienēs — kur tikai neaug nātres. Dzeļ tās visas — kamēr nav nopļautas un apvītušas. Nātres satur askorbīnskābi (100–207 mg%), C, K, B2 vitamīnu, ribofl avīnu, pantotēnskābi, karotinoīdus, minerālelementus — dzelzi, varu, kāliju, mangānu, kalciju, hromu, sēru, alumīniju, vanādiju. Kā redzams, nātrēs ir daži elementi, kas citu augu sastāvā retāki. Reizēm nātri dēvē par “dzelzs augu”. Nātres...

Lasīt vairāk

Īsti vasarīgs ēdiens – jauno kartupeļu salāti ar zaļumiem. Sastāvdaļas 1 kg jauno kartupeļu 15-20 krāsainu ķirštomātiņu 200 g jauno zirnīšu ar visām pākstīm 1 vidēja lieluma diļļu pušķītis // Mērcei 2,5 cm mārrutka saknes 2-3 ēdamkarotes ābolu etiķa 2-3 ēdamkarotes olīveļļas Sāls, svaigi malti melnie pipari pēc garšas Pagatavošana Kartupeļus rūpīgi nomazgā ar suku, liek katliņā, pārlej ar ūdeni, vāra līdz gatavībai. Nolej...

Lasīt vairāk

Mežloki tiešām aug mežā, un to smarža atgādina loku smaržu. Tomēr, aizgājuši uz mežu, nekādus sīpollokus tur neatradīsim, jo mežloki izskatās citādi. Arī paši mežloki ir rodami ārkārtīgi reti — Dundagas, Skrīveru un Ķemeru apkārtnē, kā arī Moricsalā. Drīzāk šie augi jāmeklē lielajos tirgos — vai nu sakņudārzā audzēti, vai arī nelegāli saplūkti, iznīcinot retās sugas audzes. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Savvaļā...

Lasīt vairāk

Foto – Pixabay Vispirms sparģeļi tika kultivēti Rietumeiropā — Grieķijā, Romā, Spānijā. Antīkā laikmeta ārsti — Dioskorīds, Galēns u. c.— tos ieteica kā diurētisku līdzekli. 15. un 16. gs. sparģeļi parādījās Francijas un Vācijas dārzos kā iecienīti uzturlīdzekļi. Latvijā sparģeļus savvaļā varētu meklēt smiltājos jūras krastā, piemēram, Kurzemes piekrastē, arī upju krastos. Pārāk daudz vis nebūs, lielākā daļa aug dārzos....

Lasīt vairāk

Sastāvdaļas 200 g 9% biezpiena 2 ēdamkarotes cukura Pa šķipsniņai sāls un sodas 1 ola 120 – 150 g miltu Pildījumam 3-4 āboli Cukurs pēc garšas Šķipsniņa vaniļas cukura 20 g sviesta 150 g augu eļļas cepšanai // Pagatavošana Biezpienam pieliek cukuru, sāli, sodu un olu. Samaisa, lai paliktu pēc iespējas mazāk biezpiena kunkulīšu. Pievieno izsijātus miltus. Visu pieber pakāpeniski. Iejauc mīkstu, mazliet lipīgu mīklu. Mīklu pārsedz ar pārtikas...

Lasīt vairāk