You Are Browsing ‘Gardumi’ Category

Viens no senākajiem sicīliešu desertiem (itāļu val.: biancomangiare, latviešu val.: baltais ēdiens jeb, kā man labpatiktos teikt, baltais deserts jeb mandeļu krēms), kuru varēja atļauties gan tās nabadzīgākie iedzīvotāji un kurš bija agrāk Ragūzas zonā esošajā Modikas grāfistē dzīvojošo aristokrātu viens no iecienītākajiem desertiem. Tas ir ļoti vienkāršs, ātri pagatavojams un garšas ziņā piena pudiņam līdzīgs deserts, kura galvenās sastāvdaļas...

Lasīt vairāk

100 g salda krējuma nedaudz uzkarsē un pievieno tam 30 g cukura, nedaudz sāls, 25 g rauga (kuru iepriekš sajauc ar 2 ēdamkarotēm ūdens), pakāpeniski pieber 250 g miltus, sajauc mīklu. Trauku ar mīklu apsedz un noliek siltā vietā, lai mīkla uzrūgtu. Mīklas dēli apkaisa ar miltiem un mīklu sastrādā, metot to pret dēli tik ilgi, līdz mīklā rodas pūslīši. Tad to izveltnē plānā kārtiņā, griež apmēram 1 cm platās un 10 cm garās strēmelītēs,...

Lasīt vairāk

Sastāvdaļas 350 g miltu, 150 g sakapātu mandeļu, 250 g medus, 150 cukura, 2 olas, 100 g sacukurotu apelsīna miziņu, kanēlis, muskatrieksts, citrona miziņa, 2 tējkarotes dzeramās sodas, citrona. Glazūrai: 1/2 olas baltuma, 3 ēdamkarotes pūdercukura, citrona sula. Pagatavošana Medu izkausē karsta ūdens peldē, pieliek miltus, mandeles cukuru, olas u. c. sastāvdaļas un iejauc mīklu. Izveltnē 1 cm biezā kvadrātā un atstāj līdz nākamās dienas rītam. Cep...

Lasīt vairāk

Nepieciešams 8-10 paprāvas kāpostlapas ½ kg svaigu sēņu 1 ēdamkarote tomātu pastas ½ glāzes irdenas griķu putras sāls pēc garšas Pagatavošana Kāpostlapas uz 2-3 minūtēm ieliek vārošā ūdenī, tad izņem un ļauj liekajam ūdenim notecēt. Uz katras lapas uzliek 2-3 ēdamkarotes pildījuma un ietin. Tīteņus vispirms apcep, tad sautē cepeškrāsnī. Pildījumam vārītas sēnes sīki sagriež, sajauc ar griķiem un tomātu pastu un pieliek sāli pēc...

Lasīt vairāk

Daudziem šokolāde ir mīļākais kārums. Tā uzlabo garastāvokli un sniedz enerģiju. Ja šokolādi pievieno desertam, kārums izdodas reizē gards un piesātināts. Sākumā grūti iedomāties, bet pietiek ar tāfelīti piena šokolādes, kārtainās mīklas gabaliņu un olu, lai pagatavotu burvīgu saldo ēdienu. Turklāt – ļoti ātri un viegli. Sastāvdaļas 1 standarta lieluma šokolādes tāfelīte Puslapa kārtainās mīklas 1 ola Sastāvdaļas 1. Ņem puslapu gatavas...

Lasīt vairāk

Sastāvdaļas 1 burkāns 1 zaļais ābols 1 apelsīns 1/6 tējk. malta kanēļa 1 tējkarote medus 1-2 ēdamkarotes medus Pagatavošana Burkānu un ābolu sarīvē, apelsīnu sagriež kubiņos, pievieno medu, kanēli, jogurtu. Visu kārtīgi samaisa. Pēc garšas var pievienot riekstus vai rozīnes. ...

Lasīt vairāk

Kibehs – bulgura un gaļas kotletītes – ir tradicionāla libāniešu maltīte. Vai spējat iedomāties, kā šo Vidējo Austrumu aromātu apdvesto ēdienu gatavo aktrise Selma Hajeka? Bet Holivudas zvaigzne to patiešām darīs humorpilnajā šovā “Pavārmākslas cīņas klubs”, kura 5.sezonas sērijas skatāmas televīzijas kanālā “FOX Life” no 10.septembra. Tas nozīmē, ka Soutendas piestātnē atkal durvis vērs kafejnīca, kurā saimnieko britu pavārs...

Lasīt vairāk

Receptes ceļo no vienas saimnieces pie otras, no vienas ģimenes un valsts – uz citu katru dienu. Un ar katru dienu kļūst arvien grūtāk pateikt, no kurienes nākusi tā vai cita produktu kombinācija un ko pievienojis iepriekšējais pavārs – profesionāls vai amatieris. Mazsālīti gurķīši vienmēr bijuši uzkodu topa pašā virsotnē. Īsteni latviska klasika, bet arī citām tautām ir šādas receptes! Izmēģinājām šo variantu un secinājām: malacis...

Lasīt vairāk

Saimnieces rosās, gatavoot ievārījumus un kompotus, mazsālītus gurķīšus un marinētus tomātus, un visas arī labprāt papildina savus krājumus ar jaunām, interesantām receptēm. Vai esi jau nogaršojusi marinētus ķiploku ziedpumpurus ar kātiņiem? Lai kāds būtu draugu vai ģimenes maltītes iemesls, tieši marinētie ķiploku ziedi no uzkodu šķīvjiem pazūd pirmie. Daudzās ģimenēs ziemu nesagaida pat mazākā burciņa šī pikantā našķa, tāpēc katru...

Lasīt vairāk

Olbaltumvielas/tauki/ogļhidrāti – 15,09/3,64/6,55 Sastāvdaļas 1 paciņa biezpiena ar pazeminātu tauku saturu (250 g) 2 ēdamkarotes auzu kliju 2 olas Citrona miziņa Saldinātājs pēc garšas Pagatavošana Sajauc visas sastāvdaļas. Mīklu ielej mafinu formā. Cep 180 grādu temperatūrā 15 minūtes. Labu apetīti! ...

Lasīt vairāk