Folija cepšanai: mīti un patiesība. + Receptes!

25-10-2020

Foto – Pixabay


Bez šaubām, daudzas saimnieces ar prieku izmanto foliju cepšanai. Tas ir ļoti ērti, praktiski, ātri un tīri. Tomēr jautājums par alumīnija folijas toksiskumu pastāvīgi parādās interneta vietnēs.
Laiks pielikt punktu!

Folija cepšanai – mīti un patiesība

Mīts: alumīnijs ir ļoti kaitīgs veselībai pat minimālās devas.

Patiesība: ja runājam par risku veselībai, kas saistīts ar alumīnija molekulu iekļūšanu cilvēka organismā, tad viss ir vienkārši! Alumīnijs nelielā daudzumā atrodams augu produktos; alumīnija
molekulas ir gaisā, ūdenī, pārtikas piedevās un dažās zālēs.

Alumīnijs ļoti ātri izvadās no cilvēka organisma un nerada nekādas briesmas. Turklāt vēl tik nelielā daudzumā, kāds var tikt uzņemts, lietojot alumīnija foliju.

Mīts: alumīnijs ir viens no Alcheimera slimības iemesliem

Patiesība: jaunākie un modernākie pētījumi pierāda, ka alumīnijs nekādā veidā neietekmē Alcheimera slimības attīstību.

Mīts: augsta temperatūra un skābi produkti veicina alumīnija iekļūšanu pārtikā.

Patiesība: bez šaubām, augstās temperatūrās un skābā vidē sāksies ķīmiskā reakcija, bet, lai tas notiktu, nepieciešama ļoti augsta temperatūra, ļoti skāba vide un pietiekami ilgs laiks.

Tomēr, ja jūs paredzat gatavot ēdienu temperatūrā virs 200 -250 grādiem pēc Celsija, izmantojiet nevis alumīnija foliju, bet gan pārtikas pergamenta papīru. Ja plānojat ilgi uzglabāt pagatavoto ēdienu – pārlieciet to uz stikla traukiem!

Bet tas ir vispārīgs prasības, kā pagatavot un uzglabāt jebkuru ēdienu!

Tāpēc var teikt, ka vairumā gadījumu, ievērojot vispārējos principus un uzturot ēdienu svaigu, nav iemesla raizēties par savu veselību, lietojot alumīnija foliju.

Daži fakti par alumīnija plēvi:

– pirmo reizi alumīnija foliju sāka izmantot Francijā, ietinot tajā šokolādes batoniņus;

– viena folijas puse – spoža, pretējā – matēta. Tā ir tikai tehnoloģiska īpašība – ietīt produktus folijā var ikviens;

– brūnais cukurs reizēm ir ārkārtīgi ciets – ielieciet to folijā un tad ievietojiet cepeškrāsnī uz piecām minūtēm!

Avots: “Lifehacker”



IZMĒĢINI RECEPTES!

Ugunskurā un folijā cepta forelīte. Divas receptes sezonas noslēgumam

Lasis ar garnelēm folijā. Lepna maltīte!

Lasis citrona un ķiploku marinādē, cepts folijā. Burvīgas vakariņas!

Menca ar ķiplokiem, baziliku un svaigo sieru ar mārrutkiem. Dietoloģes Neimanes recepte

loading...