Kā vārīt zupas? Kā noteikt proporcijas, kas ir veselīgi tieši jūsu organismam? Es daru tā, savā grāmatā “Garīgi un praktiski padomi” raksta Elizabete Ozola.
Katlā ieleju ūdeni. Ar labo roku pēc intuīcijas ņemu, piemēram, pupiņas un, izbaudot ar plaukstu
un pirkstiem, beru tās katlā.
Pēc tam ņemu kartupeļus, sākumā vismaz divus, vidēja lieluma, un nomizojot tos sagatavoju likšanai katlā. Tā kā pupiņas jau ir iebērtas, pamaisu un pagaidu, līdz tās izvārījušās vidēji mīkstas.
Tad pieberu abus sešās daļās sagrieztos kartupeļus. Pēc tam pievienoju divus vidēja lieluma ripiņās sagrieztus burkānus.
Pielieku vēl divas vai trīs nomizotas ķiploku daiviņas. Visu vāru minūtes piecpadsmit. Parasti pa
šo laiku pupiņas jau ir mīkstas, zupa veidojas pašķidra.
Pašās beigās, pirms zupu leju šķīvī, pieberu sasmalcinātas dilles un pētersīļus. Pagaidu 2–3 minūtes, lai ievelkas garšaugu aromāts. Ēdu ar krējumu vai bez tā. Šo pašu zupu — pēc iekšējām sajūtām — reizēm vāru šķidrāku, reizēm biezāku.
Ja es jūtu, ka vajag vairāk pupiņu, kas ir ekvivalents gaļai, ņemu divas saujas.
Pēc šī paša principa intuitīvi veidoju citas, man piemērotas ēdienu receptes.
PAGATAVO ARĪ ŠĪS ZUPAS!
Aukstā kefīra zupiņa. Sātīgais variants + vēl trīs “baltās” aukstās zupas
Slavenā sīpolu zupa – pagatavo franču virtuves šedevru! + Vēl desmit lieliskas zupu receptes
Siera zupa ar vistas fileju un ķiploku grauzdiņiem. + Vēl divdesmit sildošu zupiņu receptes!
SAGATAVOTS PĒC GRĀMATAS “GARĪGI UN PRAKTISKI PADOMI”