Garšaugu etiķis, mājās gatavots. Kuri augi der vislabāk?

10-10-2017

etikis

Mājās varat pagatavot garšīgus aromatizētus etiķus.

1. Karsējiet etiķi, kamēr veidojas burbuļi. Kad tas atdzisis līdz 40°C, pārlejiet to saspiestiem garšaugiem pudelē ar platu kaklu vai “Kilner” burkā (vajadzēs aptuveni 150 g garšaugu uz litru etiķa). Pārliecinieties, ka trauks ir cieši noslēgts.

2. Ļaujiet ievilkties divas līdz trīs nedēļas, laiku pa laikam sakratot, pēc tam nokāsiet un pildiet pudelēs.

• Papildus garšaugiem etiķi var aromatizēt ar dažādām garšvielām. Timiāns un estragons labi sader ar ķiplokiem, čili pārslām un piparu graudiem.

• Salieciet garšvielas mazā muslīna maisiņā, pievienojiet verdošajam etiķiem un ļaujiet lēnām vārīties 10 minūtes.

• Saldākai garšai izšķīdiniet 2-4 ēdamkarotes cukura vai medus 1 litrā karsta etiķa.

• Etiķis ar garšvielām var tikt neatvērtā veidā uzglabāts vairākus gadus. Ar laiku tas nobriedīs un kļūs maigāks.

Čili etiķis
1 l etiķa
2 lieli, maigi čili pipari
3 kaltēti asie čili pipari
1 tējkarote piparu graudu
1 maurloks, sagriezts

Uzvāriet etiķi, pārlejiet pārējām sastāvdaļām un ļaujiet ievilkties slēgtā traukā divas nedēļas. Katru dienu sakratiet. Nokāsiet un salejiet stikla pudelēs.