Dzīve pēc dabas ritmiem. Ko nepalaist garām APRĪLĪ?

16-03-2019

aprilis


Lietas, kas aprīlī svarīgas: * klijas * pūpoli* lietus mūzika * pavasara aromāti * bērza sulas * saules zaķītis * nātru zupa * saule * olas * dzīvie jogurti * uzslavas * kāpostu sula * vanna *

Paslavējiet bērnu
Bērna organisms ir ļoti jutīgs pret agresīvās vides uzbrukumiem, īpaši pavasarī, kad imunitāte ir novājināta, bet skolas slodze pirms mācību gada beigām palielinās. Tāpēc nežēlojiet labus vārdus un uzslavas. Tas, kā bērns pats sevi vērtēs, lielākoties atkarīgs no vecākiem.

Pozitīvās emocijas un ticība sev dos viņam papildu enerģiju un palīdzēs vieglāk tikt galā gan ar grūtībām, gan slimību, ja tāda piemetusies.

Ļaujiet saulei sevi noglāstīt
pavasaris_taureni
Daļa rudens un visa garā ziema lielākoties ir pavadīta telpās aiz netīriem logu stikliem, kas gaismu laiž cauri tikai daļēji.

Silto krāsu spektrs (sarkanais, oranžais, dzeltenais) caur logu ienāk, bet prāvu daļu no auksto toņu spektra (violeto, zilo, gaiši zilo, daļēji arī zaļo) stikls vienkārši atstaro. Bet tieši pavasarī saule vajadzīga visvairāk. Tāpēc saulainās dienās centieties vairāk uzturēties ārā.

Izvāriet gardu zupiņu
lecu_zupa1

Aprīļa nogalē, vēlākais – maija sākumā (tas atkarīgs no tā, cik ātrs būs pavasaris) dienvidu puses piesaulē citu zaļo asnu vidū parādīsies arī pirmie nātru dzinumi, kas bagāti ar karotīnu, C un K vitamīnu, bet olbaltumvielu ir gandrīz tikpat daudz, cik spinātos. Savāciet tos un izvāriet veselīgu un gardu biezeņzupu.

Atsevišķi novāra nātres, kartupeļus, burkānus, sīpolu un pētersīļa sakni. Dārzeņus kopā ar novārījumu izberž caur sietu. Visu sajauc, liek uz mērenas uguns, uzkarsē līdz viršanai, pēc garšas pieliek sāli un garšvielas. Pasniedz ar krējumu un sakapātu olu.

Vērtīgās baktērijas
jogurts_ogas
Nu jau var teikt, ka gripas un saaukstēšanās slimību sezona beigusies. Pats īstākais laiks pievērst uzmanību dzīvajiem jogurtiem, kas labi palīdzēs disbakteriozes profilaksei un zarnu mikrofloras atjaunošanai pēc slimību laikā lietotajiem medikamentiem. Laktobaktērijas, ko satur šie skābpiena produkti, veicina organisma aizsargfunkciju paaugstināšanos.

Pretčūlas vitamīns
Novērst kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas saasināšanos, kas parasti notiek pavasari, palīdzēs pretčūlas vitamīns U, ar ko bagāti ir kāposti un to sula. Ja kuņģa sulas sekrēcija ir paaugstināta, jādzer tīra sula, bet, ja pazemināta, – atšķaidīta ar ūdeni attiecībā 1:10.

Ja uzdod nervi
Ilgstoša psiholoģiskā spriedze, kas saistīta ar slodzi darbā, mācībās, sarežģītām savstarpējām attiecībām, uz ziemas laikā uzkrātā hroniskā noguruma fona var novest līdz pat nervu sabrukumam. Lai tas nenotiktu:

* regulāri aktīvi jāmasē mazo pirkstiņu augšējā falanga (īpaši pats pirksta gals) – tur atrodas sirds meridiāna aktīvie punkti, kas ir atbildīgi par emocionālo veselību, koncentrēšanās spējām un prāta asumu;

* starp plaukstām saspiež divus valriekstus un izdara apļveida kustības. Kairinājums, kas tiks izdarīts uz aktīvajiem punktiem, mazinās psihisko spriedzi.

Sulu laiks
berzu_sula
Aprīlis ir sulu mēnesis, kad bērzos, retāk – kļavās parādās piloši snīpji. Bērzu sula savu dziedniecisko īpašību dēļ vienmēr bijusi augstā vērtē. Tā koriģē skābju un sārmu līdzsvaru asinīs, kas saaukstēšanās, infekciju un hronisko slimību novājinātajam organismam ir ļoti svarīgi. Bērzu sula ir arī labs žulti un urīnu dzenošs līdzeklis. Ja vien ir iespēja, šo dabas velti var dzert, cik sirds kāro.

Saules zaķītis
Tā vietā, lai ļautos pavasara grūtsirdībai, labāk atcerēties bērnību un nedaudz paaloties. Piemēram, ar mazu spogulīti, kas noteikti atradīsies somiņā vai kabatā, aizsūtīt mājiniekiem, kolēģiem vai vienkārši garāmgājējiem mazu jautru saules zaķīti. Starp citu, tas ir arī labs veids, kā paflirtēt ar patīkamu, bet nepazīstamu cilvēku.

Nomest no pleciem smagumu
Visu garo ziemu pleci godam nesuši smagās ziemas drēbes, jutuši arī aukstumu, tāpēc kāds brīnums, ka tagad tie ir gluži kā no koka. Lai pleci atkal justos labi, tie jāizvingrina. Paņemiet vingrošanas nūju (spieķi, lietussargu), aizlieciet aiz muguras un satveriet abām rokām.

Noliecoties uz priekšu, bet nesaliecot rokas un izelpojot caur muti, paceliet spieķi uz augšu, cik vien iespējams. Iztaisnojoties ieelpa caur degunu. Izvingrināt plecus, paapļojot tos uz vienu un otru pusi, var jebkurā piemērotā brīdī, īpaši, esot vannā vai dušā.

Fitovanna
vanna11

Ārstnieciska fitovanna ir lieliska iespēja parūpēties par sevi pavasara noguruma un stresu laikā.
Auduma vai vairākās kārtās salocītās marles maisiņā ieber 100 g dažādu kaltētu augu maisījuma, ieliek piemērotā traukā, aplej ar ļoti karstu ūdeni, stundu nostādina zem vāciņa, tad pielej 36–38 grādus siltam vannas ūdenim. Peldes ilgums – 15–20 minūtes.

Atslābinošai vannai ņem lavandu, raudeni, rozes, salviju, cigoriņus, piparmētru, bet pēc vannas izmanto gaiši zilu toņu dvieli vai halātu.

Nomierinošai vannai izmanto piparmētru, apiņus un vībotni, bet efektu pastiprinās zilas vai zaļas krāsas dvielis un halāts.

Kosmētiskai vannai izmantojamie augi ir trejdaivu sunītis, kliņģerītes, bērza lapas un pumpuri, tīruma kosa. Savukārt zili violetie vai ceriņkrāsas aksesuāri palīdzēs radīt vēlamo noskaņojumu.

Tonizējošai vannai piemēroti ir fenhelis, rozmarīns, baziliks, pīlādžu ogas, pumpuri un lapas, arī papeles pumpuri. Bet efektu noturīgāku padarīs dzelteno vai sarkano toņu dvielis un halāts.

Lieldienas
olas_krasosana

Aprīlis nāk ar Lieldienām un lielo olu krāsošanas prieku. Pats vienkāršākais un populārākais olu krāsošanas veids ir – aplikt tās ar sīpolu mizām, lapiņām, zāļu stiebriem, ziediem, ietīt drāniņās un novārīt. Iznākums nekad nav paredzams un vienmēr sagādā patīkamu pārsteigumu.

Pirms vārīšanas olas var krustu šķērsu aptīt ar diegu, tad nosegtās vietas nokrāsojas bālāk vai nenokrāsojas nemaz. Var samitrinātu olu apviļāt putraimos, tad aplikt ar sīpolu mizām, ietīt drāniņā un vārīt sīpolu mizu virumā.

Pēc vārīšanas olas būs ar sīkiem raibumiņiem. Uz jebkādā veidā nokrāsotām olām ar adatu var ieskrāpēt gan zīmējumus, gan vēlējumus. Lai olas pēc krāsošanas spīdētu, tās viegli nospodrina ar speķa ādiņu vai apziež ar sviestu.

loading...