Aukstā zupa “Latviešu klasiskā”. Saimnieces Jūlijas recepte

22-05-2019

zupa4

Pasaulē ir daudz auksto zupu variantu un recepšu. Arī Latvijā to gatavo dažādos veidos. Saimnieces Jūlijas ģimenē, kas dzīvo Rīgas rajonā, iecienītākais ir tieši šis. Jūlija sev zupu gatavo bez desas, bet ģimenes vīrieši iecienījuši “gaļīgo versiju”.

Sastāvdaļas
Sastāvdaļu daudzums atkarīgs no vēlamā zupas biezuma.
1 litrs kefīra vai rjažeņkas (vieglākam variantam mazāk, atlikušo šķidruma daudzumu papildina ar aukstu ūdeni)
Puslitra burciņa marinētu biešu, labāk rīvētas, nevis gabaliņos, jo tās būs sulīgākas
150 g vārītas desas (pēc vēlēšanās jeb pievieno tikai vīra šķīvī)
Dārzeņi, kādi ir ledusskapī. Proporcijas – visu līdzīgās daļās, arī desu.
2-3 gurķi
5-6 redīsi
Var pielikt dažas zaļo salātu lapiņas, bet Jūlijai tā negaršo un viņa tos neliek
4-5 zaļi lociņi pēc garšas
Dilles – tikpat, cik lociņi
Etiķis, sinepes – obligāti, bet pēc garšas
Sāls, pipari
2 olas



Pagatavošana
Sagatavo dārzeņus un zaļumus – nomazgā, nosusina griešanai. Liek vārīties olas.

Gurķus, redīsus un desu sagriež salmiņos. Visu reizē liek katliņā, kur gatavosies zupa.

Pievieno marinētas bietes bez sulas.

Atsevišķā traukā gatavo zupas mērci. Sajauc biešu sulu, nedaudz kefīra vai rjažeņkas, sinepes (ja krievu, tad aptuveni 1 tējkaroti) un etiķi (Jūlija liek 2-3 ēdamkarotes vīna vai ābolu etiķa un pievieno 1 ēdamkaroti sojas mērces), pievieno sāli un piparus. Sajauc viendabīgā masā.

Katliņā pie dārzeņiem pielej nedaudz kefīra vai rjažeņkas. Zupu samaisa un pēc nepieciešamības pievieno aukstu, vārītu ūdeni vai vēl kefīru.

Zupas biezums atkarīgs no ēdēju vēlēšanās – sievietēm parasti garšo šķidrāka, vīriešiem – biezāka.

Pievieno sagatavoto mērci, visu sajauc.

Ja gribas spilgtāku krāsu, pievieno vairāk marinētu biešu sulas.

Vislabāk uzreiz pagaršot – ja nepietiekami asa, zupai pievieno vēl mērci. To atkal labāk gatavot atsevišķā traukā. Ja pārāk asa, atšķaida ar ūdeni vai kefīru.

Sagriež dilles, lociņus, noloba un sagriež vai sarīvē olas.

Ja gribas ātrāku rezultātu, olas uz zaļumus pievieno uzreiz, visu samaisa. Tomēr skaistāk ir pielikt olas un zaļumus tieši pirms pasniegšanas.

Zupai vēlams ļaut ievilkties 30 līdz 40 minūtes. Ledusskapī tādu zupu var glabāt pāris dienas.

Labu apetīti!

KĀDA IR TAVA RECEPTE? PADALIES KOMENTĀROS!

loading...

1 Comment

  1. Serf 23.05.2019 at 20:27 - Atbildēt

    Jus vаrаt maksаt par 50 % mazак pаr еlекtroеnergiju, nekada veida maldinot vai parkapjot likumu! Es iesaku visiem izlasit so rakstu – http://tiny.cc/electrikk Es to esmu izmantojis kops decembra, un rekins patiesam ir kluvis mazaks!