Attaisnojošs spriedums kartupelim – tievētājiem nav jāatsakās! + Tupeņu ēdienu receptes

21-11-2024

Foto – Pixabay

Jūs noteikti esat dzirdējuši, kā uztura speciālisti internetā iesaka tiem cilvēkiem, kuri vēlas samazināt ķermeņa masu, atteikties no kartupeļiem un aizstāt tos ar griķiem, kabačiem vai ko citu.

Tomēr kartupeļu mīļotājiem nevajadzētu uztraukties: šo ieteikumu pamatā ir tikai mīti, kuriem nevajadzētu ticēt.

Apskatīsim populārākos mītus par kartupeļiem.

“Kartupeļi traucē zaudēt svaru!”

Nē, kartupeļi netraucē zaudēt svaru. Tas netraucē arī nevienam citam produktam. Lai zaudētu svaru, jums ir jātērē vairāk kaloriju, nekā patērējat ar pārtiku. Ja jums ir kaloriju deficīts, jūs zaudēsiet svaru. Tas, vai jūsu uzturā ir kartupeļi vai nav, nav svarīgi.

Nav gan noliedzams, ka, piemēram, cepti kartupeļi ir kalorijām ļoti bagāts produkts, tāpēc būs ļoti grūti panākt kaloriju deficītu, ja regulāri ēdīsiet čipsus. Bet kas saka, ka jums pilnībā jāatsakās no vārītiem kartupeļiem?




“Kartupeļos nav vitamīnu un minerālvielu.”

Tā nav taisnība. Kartupeļus grūti nosaukt par superēdienu, tās nav čia sēklas. Taču kartupeļos noteikti ir noderīgas uzturvielas!

Piemēram, 200 gramos kartupeļu ir gandrīz puse no dienas kālija normas (tas ir svarīgs sirdij un asinsvadiem) un C vitamīna, kā arī B6 vitamīns, varš, hroms, silīcijs utt.



“Kartupeļos ir ciete, tā ir kaitīga.”

Kopš kura laika ciete pārtikā ir kaitīga? Jebkurā graudaugu produktā, pat veselīgākajā (daudzu veselīgas ēšanas piekritēju iecienītajos griķos, kvinojā, rīsos, amarantā, bulgurā), ir arī ciete, un tas ir pilnīgi normāli.

Svarīgs ir nevis pats cietes saturs, bet gan šķiedrvielu daudzums un uzturvērtība. Ciete ir sarežģīts ogļhidrāts, kas ir enerģijas avots. Ne vairāk, ne mazāk.




“Kartupeļi palielina apetīti, paaugstinot glikozes un insulīna līmeni, tas ir slikti”.

Pētījumi liecina, ka veseliem vārītiem kartupeļiem (nevis biezenim!) ir viens no augstākajiem sāta indeksiem starp ogļhidrātu pārtikas produktiem!

Vienā pētījumā vārītiem kartupeļiem bija visaugstākais sāta indekss, un tas septiņas7 reizes pārsniedza kruasāna sāta indeksu! Tāpēc nesalīdziniet kartupeļus un vienkāršos ogļhidrātus – tie ir pilnīgi atšķirīgi produkti.

IZMĒĢINI ŠĪS KARTUPEĻU ĒDIENU RECEPTES!

Plānas kartupeļu šķēlītes, ceptas sēnes, kraukšķīgs bekons. Piecas lieliskas sacepumu receptes!

Aromātiski kartupeļi “Aidaho”. + Ceptu kartupeļu pavārgrāmata!

Gardi kartupelīši cepamajā formā “Anna” – tikai divas sastāvdaļas. + Vēl desmit apetītlīgu kartupeļu ēdienu receptes!