Smilšu mīkla, mandeļu krēms, sulīgi augļi, pārklāti ar džemu vai medu. Burvīga kombinācija, ko gribēsies atkārtot!
Sastāvdaļas mīklai
155 g kviešu miltu + pārkaisīšanai
Pustējkarote sāls
50 g cukura
120 g sviesta + ieziešanai
2 olas dzeltenumi
Sastāvdaļas pildījumam
120 g sviesta
100 g cukura
2 olas
1 tējkarote vaniļas ekstrakta
1 tējkarote mandeļu ekstrakta
120 g mandeļu miltu vai maltu mandeļu
3 ēdamkarotes kviešu miltu (bez kaudzes)
8–10 aprikozes
2 ēdamkarotes medus vai aprikožu džema
Pagatavošana
1․ Lielā bļodā apvieno miltus, sāli un cukuru. Pievieno aukstu sviestu, sagrieztu kubiņos, ar rokām saberž drupatās.
2․ Pievieno dzeltenumus un iejauc viendabīgu mīklu. Ietin plēvē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm.
3․ Pa to laiku ar mikseri nedaudz sakuļ pildījumam paredzēto sviestu. Pieber cukuru, sakuļ gaisīgā masā.
4․ Pēc kārtas pievieno olas, katru reizi sakuļot masu ar mikseri. Pievieno mandeļu un vaniļas ekstraktu.
5․ Pieber abu veidu miltus un atkal sakuļ, bet nedrīkst pārcensties.
6․ Formu (diametrs 23 cm) ieziež ar sviestu, pārkaisa ar miltiem.
7․ Liek atdzesēto mīklu un cepamā papīra loksnes, pārsedz ar otru loksni. Izrullē apaļā, 5 mm biezā loksnē.
8․ Pārliek mīklu formā, piespiež pie apakšas un sieniņām, nolīdzina malas. Sadursta ar dakšiņu vairākās
vietās.
9․ Liek uz mīklas mandeļu masu, izlīdzina.
10․ Aprikozes sagriež plakanos gabaliņos. Rūpīgi sajauc ar nedaudz sasildītu medu vai džemu. Iespiež augļus pildījumā, bet ne pārāk dziļi.
11․ Cep pīrāgu 180 °C temperatūrā 40–45 minūtes. Mandeļu krēmam jākļūst zeltainam.
Lai pārbaudītu gatavību, iedur kūkā nazi vai zobu bakstāmo: tam jāiznāk ārā tīram.
12․ Gatavo pīrāgu atstāj formā 10 minūtes, pēc tam izņem. Pasniedz siltu vai istabas temperatūrā.
IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!
Drupaču pīrāgs ar zemenēm. + Vēl trīs dievīgi saldie pīrāgi!
Mandarīnu pīrāgs iekaros vēderus un sirdis. + Vēl piecas gardas plātsmaizes un pīrāgi!
Garšo ābolmaizes? Noteikti izmēģini aromātisku ābolu pīrāgu itāļu zemnieku stilā!