Četri padomi kā iemūžināt nevainojamu ēdiena foto

23-05-2018

Foto2_Cetri_padomi_ka_iemuzinat_nevainojamu_ediena_foto_23052018

Katrs no mums noteikti ir piedzīvojis situāciju, kad aizejot uz restorānu, vai pagatavojot gardu maltīti mājās sākumā to “apēdam ar acīm”, iemūžinot to sociālajos tīklos un tikai tad ķeroties klāt ēdiena baudīšanai. Lai lieki netērētu laiku un spētu nofotografēt nevainojamu foto viedtālruņu ražotājs Huawei kopā ar recepšu bloga autori Krustnaglina.lv Katrīnu Mami dalās praktiskos ēdiena fotografēšanas padomos.

Huawei jaunākajā viedtālrunī P20 Pro, kas jau šobrīd ir atzīts par pasaulē labāko tālruņa kameru, iestrādātais mākslīgais intelekts palīdz atpazīt 13 dažādus objektus, to skaitā arī ēdienu. Iestrādātais mākslīgais intelekts automātiski pielāgo nepieciešamos gaismas uzstādījumus, izceļot fotografējamo ēdienu. Piemēru salīdzināšanai iespējams skatīt šeit:

Recepšu bloga Krustnagliņa.lv autore Katrīna Mame, kas ikdienā priecē gan savus bloga lasītājus, gan vairāk nekā 7 tūkstošus Instagram sekotājus ar veselīga, veģetāra un skaista ēdiena fotogrāfijām dalās ar četriem padomiem, kas palīdzēs uzņemt nevainojamus fotoattēlus:

Foto_Attels_fotografets_izmantojot_Huawei_P20_Pro_23052018

1. Gatavība sākotnēji investēt savu laiku

Sākotnēji Katrīna katrai foto sesijai veltīja trīs līdz četras stundas laika, taču tagad, iemācoties pāris praktiskas gudrības ēdiena fotografēšana blogam aizņem vien piecpadsmit minūtes.

„Ir nepieciešams laiks, lai saprastu, kas ēdiena fotogrāfijā strādā un kas nē. Sākumā nepieciešams ekspirementēt ar dažādām kompozīcijām, gaismām, apgaismojumu. Tikai vēlāk var iemācīties, kas ir tās lietas, kas labi izskatās – tad viss process noritēs raitāk. Jebkuram cilvēkam sākumā ir jābūt gatavam investēt savu laiku,” ar savu pieredzi dalās blogere Katrīna Mame, kas pirms četriem gadiem par ēdiena blogeri kļuvusi pašas aizrautības un intereses dēļ, gan ēdiena gatavošanu, gan fotografēšanu apgūstot pašmācības ceļā.

2. Labs dabiskais apgaismojums
Katrīna stāsta, ka viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem labas ēdiena fotogrāfijas uzņemšanai ir laba gaisma un pati vienmēr cenšoties fotografēt dienas gaismā, jo tad ēdiens bildēs izskatās vispievilcīgāk.

Foto3_Cetri_padomi_ka_iemuzinat_nevainojamu_ediena_foto_23052018

„Fotografējot dienas gaismā, jāņem arī vērā, ka nedrīkst būt spēcīgi, tieši saules stari, kontrasti starp sauli un ēnu, lai ēnas nekristu uz ēdienu. Ikdienā fotografējot, mākslīgās gaismas neizmantoju, fotografējot esmu iecienījusi dienas gaismu. Ja nav laba gaisma, par pārējo kompozīciju nav vērts domāt, jo viss fotografētais ēdiens izskatīties slikti. Bildes, kas uzņemtas sliktā apgaismojumā pēc tam ir arī grūtāk apstrādāt un panākt vēlamo efektu,” stāsta Katrīna.

3. Fotogrāfijas kompozīcija – puse no uzvaras
„Būtiskākā atziņa šeit ir tāda, ka svarīgi ir likt akcentu tieši uz ēdienu, nevis uz ēdiena dekorācijām. Ja ēdiens ir centrālais objekts, tad daudz dekorāciju nevajag, tas noņem fokusu no ēdiena. Kompozīcija ir ļoti plaša tēma un gaumes jautājums. Citam patīk minimālisms, kur ir daudz tukšas telpas apkārt ēdienam. Citiem patīk, ka viss laukums ir aizpildīts. Man ļoti patīk strādāt ar kontrastiem. Piemēram, viena laukumu daļu ir aizpildīta, bet pretī ir tukšs laukums, ir ļoti dažādi veidi kā to izcelt,” pārdomās dalās ēdiena blogere.

Runājot par fotogrāfijas kompozīciju Katrīna Mame izceļ arī krāsu kompozīcijas nozīmību fotogrāfijā. Piemēram,ja ēdiens ir brunā krāsā, to noteikti nevajag likt uz brūna šķīvja vai galda – ir jāievēro krāsu kontrasts un jāizmanto pretējas krāsas, lai izceltu pašu ēdienu.

Foto_Attels_fotografets_izmantojot_iPhone_X_23052018

4. Fotogrāfijas stāsts
Blogere stāsta ,ka izvietojot fotogrāfiju blogā vai Instagram nevar aizmirst arī par fotogrāfijas stāstu, kas padara to ne vien par skaistu attēlu, bet piešķir nozīmību un stāstu. „Bieži vien ieliekot visparastāko bildi, kas pati par sevi nav tik izcila, ja tiek pielikt īsa, interesanta informācija, tā cilvēku daudz vairāk uzrunā. Perfekti var nostrādāt arī īss teikums, piemēram, tik vienkāršais „labu apetīti!” ,kas ietver sevī īsu un patiesu ziņojumu,” stāsta Katrīna.

„Mūsdienās, kad tehnoloģiju attīstība notiek arvien straujāk, arī profesionālo spoguļkameru un viedtālruņu kameru kvalitāte sāk arvien sarukt. Kā pierādījums tam ir Huawei P20 Pro viedtālrunis ar trīs iestrādātām Leica foto lēcām, kas ļauj panākt kvalitatīvas un profesionālas fotogrāfijas, fotografējot ar tālruni,” stāsta Huawei stāsta Huawei Consumer Business Group Baltijas reģiona ģenerāldirektors Jaņs Fejs.