You Are Browsing ‘Veselībai’ Category

Augusta vidū senatnē zemnieki beidza siena gatavošanu. Laukos izgāja nevis strādāt, bet uzpīt īpašus vainagus ar divpadsmit zālītēm. Mājās šo vainagu piekāra skaistākajā vietā un ticēja tā dziedinošajam spēkam. Ja kāds mājās saslima, no vainaga noplūca dažas zālītes un vārīja tēju. Meitenes 15. augustā gatavoja uzlējumu skaistumam un pievilcībai. Mežā savāca dažādu koku lapas, salika bļodā, pievienoja rožu ziedlapiņas un pārlēja...

Lasīt vairāk

Ar apjomīgu pētījumu palīdzību zinātnieki izdibinājuši, tieši kas raksturo psihiski spēcīgus cilvēkus, un līdz ar to arī uzzinājuši arvien vairāk sevišķo iezīmju, kādas piemīt dzīvesspējīgajiem cilvēkiem. Ir vesels saraksts ar īpašībām, kuras psihiski pretoties spējīgajiem cilvēkiem izpaužas izteikti spēcīgi vai arī vāji. Šīs īpašības zinātnieki aprakstījuši arvien no jauna, atšķirības vienīgi tādas, kādā etniskā kontekstā...

Lasīt vairāk

Amerikāņu rezervātu Josimiti parku, kas atrodas Sjerranevadas kalnos, gada laikā apmeklē apmēram četri miljoni cilvēku. Tur var satikt burvīgas kalnu vāverītes un pieradinātus briežus, kas labprāt uzturas tūristu tuvumā un ļauj sevi fotografēt. Parka teritorijā visur — pie stabiem, uz kafejnīcu galdiņiem un kempingu vietās — izlikti uzraksti ar lūgumu nebarot dzīvniekus ar cilvēkiem paredzētu pārtiku, jo tā dzīvniekiem izraisa aptaukošanos,...

Lasīt vairāk

Piedāvājam mājas kvasa recepti – ne tikai garšīgs dzēriens, bet arī labs līdzeklis aknu attīrīšanai un aknu un aizkuņģa dziedzera slimību profilaksei. Kvasam var pievienot zāļu novārījumu, piemēram, piparmētru vai melisas tēju – un tas iegūs vēl papildu dziednieciskas īpašības. Ja vēlies to dzert regulāri, bet ir kāda hroniska saslimšana, ieteicams konsultēties ar ārstu. Sastāvdaļas 2 glāzes kviešu 2 vai 3 šķēlītes rudzu maizes 3 ēdamkarotes...

Lasīt vairāk

Ļoti garda veselības burciņa ziemai. Var pagatavot vasarā, ja ir brīvāks laiks, un aukstajā sezonā būs veselīgs gardums pie tējas! Sastāvdaļas 400 g medus 3 citroni 2 ingvera saknes, aptuveni 250 g // Pagatavošana Medus piešķirs daudz vērtīgu vielu un augusta pļavas aromātu. Ingveru sarīvē uz smalkas rīves, citronu sagriež daiviņās un samaļ virtuves kombainā pilnībā – ar visu miziņu un kauliņiem. Kauliņi gan padarīs maisījumu rūgtāku,...

Lasīt vairāk

Dabīgās sulas ir vienkāršs un ekonomisks veids, kā saņemt vairāk vitamīnu no augļiem un dārzeņiem. Tomēr daudzi izvairās dzert dārzeņu sulas, jo tās var šķist pārāk stipras, rūgtenas vai sīvas, īpaši ja tām pievienoti ļoti veselīgie, bet rūgtenie zaļumi. Piedāvājam vienkāršu sulu kokteiļa recepti, kas ir barojoša un veselīga, bet nepavisam nav ar rūgtu garšu. Sastāvdaļas 4 apelsīni 1 biete 2 burkāni Papildus: 1 ēdamkarote medus, šķidrā...

Lasīt vairāk

“Man mācīja, ka no smadzeņu centriem nāk impulss uz kuņģi, sākas kuņģa sulas izdalīšanās un cilvēkam gribas ēst. Akadēmiķa Pavlova ideja, viņš par to dabūja Nobela prēmiju, pamatoti dabūja. Bet medicīnā jau viss nav vienpusīgi tverams,” stāsta profesors Anatolijs Danilāns. Izrādās, tagad atklāts, ka kuņģis, ja sagrib kaut ko darīt, izstrādā vielu grelīnu, kurš ar asinīm aizplūst uz smadzeņu garozas centriem un pavēl smadzenēm,...

Lasīt vairāk

Publicitātes foto Liekais svars var liecināt par traucētu virsnieru dziedzeru funkciju, brīdina dietoloģe Lolita Neimane. Virsnieru dziedzeri atrodas pie nierēm. Tie izstrādā daudz dzīvei svarīgu hormonu, kas regulē reakciju pret stresu un uztur normālu organisma dzīvotspēju. Slikti jūtoties, kad parādās tā sauktais Icenko–Kušinga sindroms, virsnieru dziedzeros tiek izstrādāts pārāk daudz kortikosteroīdu. Tie ir hormoni, kas veicina tauku slāņa veidošanos. VAIRĀK...

Lasīt vairāk

Foto – Pixabay Vienmēr nepatīkami saņemt atteikumu. Pat ja atteicējs to mēģina izdarīt pēc iespējas pieklājīgāk un maigāk; vienalga nepatīkami, vai ne? Lieta tāda, ka smadzenēs aktivizējas “sāpju centrs”, it kā kāds būtu tevi pagrūdis vai uzsitis pa pakausi. Un tas ir normāli, pavisam normāli. Jo senatnē atteikums nozīmēja sociālo saišu pārkāpšanu. Tu kaut ko palūdzi nepareizā veidā vai varbūt nedrīkstēji to vispār lūgt. Pēc atteikuma...

Lasīt vairāk

Melleņu lapiņas ir viena no gardākajām tējām – pēc garšas un aromāta atgādina svaigas ogas, mazliet saldena, bez ogu skābumiņa. Starp citu, kaltētas mellenes tējā tik “ogainu” garšu nepiešķir! Lapiņas jāvāc melleņu ziedēšanas laikā. Ogu laikā vākta tēja neizdodas tik piesātināta, kā izdodas no jaunajām lapiņām, bet “ieskatam” vari pamēģināt. // Melleņu lapiņas parasti vāc kopā ar zariņiem, lielāko daļu krūmiņa atstājot...

Lasīt vairāk