Iebiezinātais piens. Kāpēc mājās gatavotais gardāks un veselīgāks?

09-01-2018

iebiezinats_piens


Iebiezinātais piens pirmo reizi pagatavots Francijā 19. gadsimta sākumā. Jā, mūsu iecienītajam našķim ir jau vairāk nekā 200 gadu!

Vēl vairāk pārsteidz, ka dietologi atzinuši: iebiezinātais piens ir viens no veselīgākajiem saldumiem, jo tajā ir daudz kalcija, nav rauga un, protams, pārtikas piedevu, ja tas gatavots mājās.

Mājās gatavotā iebiezinātajā pienā arī saglabājas lielākā daļa vērtīgo vielu, kas ir pienā.

Tāpēc droši ķeries pie tā pagatavošanas, kas turklāt notiek ļoti ātri – nieka 10 minūtēs!

iebiezinats

Sastāvdaļas
1 glāze piena
1 glāze cukura
1 glāze sausā piena
50 g sviesta
1 ēdamkarote ūdens

Pagatavošana
Katliņā ieber cukuru un pievieno ūdeni. Tur uz uguns, maisot, kamēr cukurs pilnībā izkusis, pārvēršoties karamelē.

Pievieno karamelei sviestu un turpina karsēt, lai sviests izkustu.

Pa to laiku sasilda pienu un pievieno karamelei, pastāvīgi maisot. Neraizējies, ja šajā posmā izveidojas kunkulīši.

Karamele izkusīs pienā jau pēc dažām minūtēm. Kad masa kļūst viendabīga, pievienojiet sauso pienu un visu samaisa, turot katliņu uz uguns vēl 3 minūtes.

Atdzesē iebiezināto pienu. Ja vēl palikuši kunkulīši, var izkāst caur sietu. Glabā burkā ledusskapī, var izmantot, piemēram, “riekstiņu” pildīšanai.

karameles