You Are Browsing ‘Gardumi’ Category

Rudens ir bagāts ne tikai ar tradicionālajām brūklenēm un dzērvenēm. Oriģinālus ievārījumus var pagatavot no ļoti daudzām dabas veltēm. Oriģinālu ievārījumu var pagatavot no smiltsērkšķa un valriekstiem. Sasmalcina 200 g valriekstu kodolu un 20 minūtes tos vāra cukura sīrupā (1,5 glāzes cukura uz 2 glāzēm ūdens). Tad pievieno 1 kg smiltsērkšķu ogu un vāra vēl 20 minūtes. ...

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti zivju pirkstiņi ir lielisks veids, kā pierunāt bērnus ēst vairāk zivju. Un to pagatavošana nemaz nav tik sarežģīta, ir pārliecināts nenogurdināmais britu pavārs Džeimijs Olivers. Šī ir viena no asprātīgām un vienkāršām idejām, ar kurām, Oliveraprāt, iespējams papildināt iecienītas ģimenes maltītes. Lūk, maltīte, kas patiks ikvienam: pašu gatavoti zivju pirkstiņi, kas papildināti ar aromātisku zirņu biezeni. Sastāvdaļas...

Lasīt vairāk

Laicīgi gatavo gardumus ziemai, piemēram, zaļumus, ko var lietot zupās, sacepumos, mērcēs un citos ēdienos, turklāt – tie smaržo pēc vasaras! Ņem vērā – zupām un citiem ēdieniem pietiek vien ar tējkaroti. Neaizraujies ar sālītiem ēdieniem. Tev būs nepieciešams: – 1kg diļļu, – 0,5kg burkānu, – 0,25kg seleriju lapu, – 0,25 kg pētersīļu lapu, – 1kg sīpolu, – 0,5kg tomātu. ...

Lasīt vairāk

Mīklu sagatavo iepriekšējā vakarā (400 g miltu, 2 glāzes silta ūdens, 2 gab. rauga, 1 ola) un atstāj siltā telpā. No rīta mīklai pievieno 100 g taukvielu, 1 ēdamkaroti cukura, pēc garšas sāli, 200 g miltu un visu rūpīgi samīca. Uzrūgušo mīklu sadala 12 vienādās daļās, atstāj uz maizes dēļa 2 st., lai mīkla no jauna uzrūgtu. Nomizo 5 palielus, izceptus ābolus, izņem sēklotni un izberž caur sietiņu. Ābolu pudiņam pievieno 1 ēdamkaroti pūdercukura...

Lasīt vairāk

Sastāvdaļas 400 g desas 3 vārīti kartupeļi 3 olas 2 ēdamkarotes skāba krējuma 1 daiviņa ķiploka sāls pipari rīvmaize Pagatavošana Desu samaļ kopā ar vārītiem kartupeļiem, pievieno olas, skābu krējumu, nedaudz sāls, piparu, saspaidītu ķiploka daiviņu un masu samīca. Veido nelielas kotletes, apviļā rīvmaizē un cep taukvielā uz pannas vai cepeškrāsnī. Uz pannas izkausē nedaudz sviesta, sabrūnina to, sajauc ar dažām karotēm krējuma, pieber sāli,...

Lasīt vairāk

Dzeramā ūdens burkās iesālīti gurķīši ne ar ko neatpaliek no tiem, kas gatavoti koka mucās. Noderēs gan ikdienā, gan svētkos! Kraukšķīgi, pikanti un aromātiski – maz rūpju gatavojot, daudz prieka notiesājot! Sastāvdaļas aprēķinātas 6 litru traukam, bet vari pagatavot tik daudz, cik ir trauku un gurķu. Sastāvdaļas 4 kg gurķu 2 mārrutka lapas 6 upeņu lapas 6 ķirša lapas 6 daiviņas ķiploka 3 diļļu ziedkopas 200 g sāls Pagatavošana 1. Gurķus...

Lasīt vairāk

Mīklu pagatavo no 3 glāzēm miltu, 30—40 g rauga, 2 glāzēm cukura, 3 olām, 4 glāzēm silta piena, sāli pievieno pēc garšas. Uz maizes dēļa uzber miltus tā, lai veidotos paaugsta kaudzīte. Tajā izveido bedrīti un ielej siltā cukurūdenī uzbriedinātu raugu, siltu pienu, pievieno olas, iekaisa sali. Visu rūpīgi samaisa un samīca. Mīklu novieto 2 — 3 stundas uzrūgt siltā vietā. Pa šo laiku saputo 2 glāzes nomazgātu brūkleņu, 1/2 glāzi glāzes krējuma,...

Lasīt vairāk

Garšvielu maisījumus pēc savas pieredzes izveidojuši profesionāli pavāri, un viņi regulāri tos lieto arī ikdienas darbā – restorānos un kafejnīcās. Tieši tāpat katra saimniece, ēdienam nedaudz pievienojot garšvielu maisījumu, spēj tam piešķirt pilnīgi jaunu garšu, pārliecinājusies AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova. “Garšvielas, kā dabīgi produkti, aug dažādās pasaules vietās un, nonākot prasmīgas...

Lasīt vairāk

Ķirbji — “ziemeļu melones” — ir veselīgi un loti piemēroti mūsu pārbagātajam uzturam, jo 100 g ķirbju satur tikai 19 kalorijas. Ķirbji nesatur taukus, satur maz olbaltumvielu un ogļhidrātu, toties daudz A un G vitamīna, no minerālvielām — kalciju un kāliju. Ķirbju sēklas var lietot mandeju vietā, cepot cepumus. Ķirbju ķīselis Sastāvdaļas 0,5 kg ķirbja, 1 glāze cukura, 0,5 glāzes piena, 100 g sviesta 1 ēdamkarote kartupeļu cietes,...

Lasīt vairāk

Kartupeļu un gaļas sacepums 250 g kartupeļu, 75 g dūmotas cūkgaļas, 15 g sīpolu, 75 g krējuma mērces. Ar mizu vārītus kartupeļus notīra, sagriež šķēlītēs, liek ietaukotā veidnē kārtām ar apceptu dūmotu gaļu, sīpoliem, pārlej ar krējuma mērci, pārkaisa ar rīvmaizi, cep cepeškrāsnī. Pasniedz ar skābētiem gurķiem vai kāpostiem. Zemnieku brokastis 1 porcijai: 1 ola, 30 g piena, sāls, 75 g dūmota speķa vai cauraugušas cūkgaļas, 25 g desas,...

Lasīt vairāk