You Are Browsing ‘Gardumi’ Category

Foto – Pixabay Šai receptei atlasi nobriedušas, skaistas avenes, nosver 1 kg. Vajadzēs 1,5 kg cukura. Avenes piemērotā traukā pārber ar cukuru (aptuveni 2/3 no visa apjoma) un atstāj uz nakti, lai ogas sāktu izdalīt sulu. No rīta pārlej aveņu sulu katliņā, liek uz plīts, ļauj uzvārīties, pievieno atlikušo cukuru un neaizmirst noņemt putas. Kad putas vairs neveidojas, uguni izslēdz un ļauj sīrupam nedaudz atdzist. Pēc tam katliņā ar sīrupu pieber...

Lasīt vairāk

Visi zina pikantos korejiešu burkānus, bet vari pagatavot arī ne mazāk ugunīgos korejiešu gurķīšus! Sastāvdaļas 4 kg gurķu 1 kg burkānu 1 glāze cukura 1 glāze etiķa 1 glāze augu eļļas 100 g sāls 2 ēdamkarotes caur spiedi izspiestu ķiploku 1 ēdamkarote maltu sarkano piparu Pagatavošana Burkānus nomizo, sarīvē uz rupjas rīves. Gurķus nomazgā, nogriež galiņus, sagriež 4 daļās, pēc tam vēl uz pusēm (iznāk 8 gabaliņi no katra gurķa). Sajauc...

Lasīt vairāk

Sastāvdaļas 3l burkai Tomāti Ķiploki 1,5 l ūdens 2 ēdamkarotes sāls 0,5 glāzes cukura 1 ēdamkarote 70% etiķa Pagatavošana Lai pagatavotu “Apsnigušos tomātus”, vajadzīgi ķiploki, tomāti, ūdens, sāls, cukurs, etiķis un burka. Vispirms sagatavo burku un vāciņu – izmazgā ar sodu un izskalo ar verdošu ūdeni Tomātus vietumis sadursta ar zobu bakstāmo, lai marināde iekļūtu iekšpusē. Tīrus tomātus sakārto sausā burkā līdz tās kakliņam, uz...

Lasīt vairāk

Ļoti garšīgi salātiņi ziemas krājumiem no populārākajiem dārzeņiem. Sastāvdaļas 2 kg gurķu 2 kg tomātu 0,5 kg burkānu 0,5 sīpolu 0,5 l augu eļļas 3 ēdamkarotes cukura 2 ēdamkarotes sāls 150 g (9%) etiķa // Pagatavošana Burkānus, sīpolus, tomātus un gurķus sagriež gabaliņos pēc vēlēšanās, saliek lielā katlā. Pielej augu eļļu, pievieno cukuru, sāli, etiķi, vāra 30-40 minūtes. Karstus salātus liek sterilizētās burkās. Apgriež otrādi,...

Lasīt vairāk

Šādu dārzeņu maisījumu zupai gatavoju katru vasaru, stāsta saimniece Velta. Šī ir pārbaudīta recepte, bet vari arī ļauties eksperimentiem un izvēlēties savu kombināciju. Sastāvdaļas 1 kg sīpolu 1 kg burkānu 1 kg paprikas 1 kg tomātu Daudz dažādu zaļumu, piemēram, pētersīļu un diļļu. Pārējos zaļumus saldē atsevišķi. Pagatavošana Lai tevi nemulsina tomātu “piedalīšanās”, to garša saldējot nedaudz mainās, bet vienalga piešķir burvīgu...

Lasīt vairāk

Saimniece Ieva raksta: “Manas mīļākās vasaras ogas ir mellenes. Iespējams, tās ir bērnības atmiņas par mannas putru un lielu krūzi melleņu kompota, ko gatavoja vecmāmiņa. Pats apbrīnojamākais, ka kompots vecmāmiņai bija visu gadu. Pat ziemas brīvdienās viņa no pieliekamā atgriezās ar trīslitru burku. Kad kļuvu lielāka, palūdzu vecmāmiņa recepti un to pierakstīju. Šķiet, drīz to nodošu savai meitai!” Sastāvdaļas (3 litru burkai) 250 g melleņu 1,5...

Lasīt vairāk

Svaigo dārzeņu salāti (l porcija) 25 g mango 50 g sarkano kāpostu 50 g seleriju sakņu 50 g dzelteno saldo piparu 50 g fenheļa (ja ir) 50 g ar citrona sulu apslacītu endīviju lapu 50 g puķkāpostu 50 g spinātu lapu ķimenes Mērcei 20 g jeb 2 ēdamk. citronu sulas 5 g sinepju 10 g jeb 1 ēdamk. olīveļļas 30 g sasmalcinātu sīpolu 40 ml ūdens pipari Sarkano kāpostu sarīvē, sajauc ar etiķi un ķimenēm, sagriež pārējos dārzeņus; visu glīti kārto uz...

Lasīt vairāk

Interesanta recepte – kartupeļi un gaļa vienā kotletē! Sastāvdaļas 500 g maltās gaļas 2 olas 70 g sviesta 12 nelieli kartupeļi 2 daiviņas ķiploka 1 sīpols 1 glāze piena Sausiņi Augu eļļa cepšanai Garšvielas pēc vēlēšanās // Pagatavošana Vispirms nomizo, noskalo un sasmalcina sīpolu un ķiplokus. Tos kopā liek uz pannas, apcep augu eļļā. Nomazgā, nomizo un sālsūdenī novāra kartupeļus. Samaļ gaļu, pievieno uz pannas sīpoliem un ķiplokiem....

Lasīt vairāk

Ja sievietes bieži izvēlas vieglus salātiņus, vīrieši parasti grib “kārtīgi paēst”. Un viņu izpratnē tas nozīmē gaļu! Reti kurš spēs atteikties no sulīga un maiga steika. Sastāvdaļas 500 g liellopa gaļas steika 1 tējkarote piparu maisījuma Šķipsniņa sāls Olīveļļa // Pagatavošana Liellopa gaļu sagriež porcijas lieluma gabalos. Steikus no abām pusēm ierīvē ar sāls un piparu maisījumu. Liek uz pannas karstā olīveļļā un apcep 5 minūtes...

Lasīt vairāk

Šādi gatavotus ievārījumus dēvē par “dzīviem” minimālās termiskās apstrādes dēļ. Sastāvdaļas 2 kg ērkšķogu 5 lieli, gatavi apelsīni 2,4 kg cukura // Pagatavošana Augļus rūpīgi nomazgā, bet ērkšķogām nogriež “astītes”. Tas ir visai laikietilpīgs process, bet astītes jānogriež obligāti, lai ievārījums uzglabātos visu ziemu. Apelsīnus nomazgā karstā ūdenī un sagriež nelielos gabaliņus. Apelsīnus mazgāt nevajag: miziņa...

Lasīt vairāk