Divas labas receptes ar pupiņām: biešu zupa, ragū

18-01-2018

Lielās sarkanās pupiņas uz nakti iemērc aukstā ūdenī un pēc tam vāra gatavas. Sarkanās galda bietes izcep cepeškrāsnī, sarīvē uz rupjas rīves un liek katliņā ar pupiņām, pievienojot pāris daiviņu ķiploku, lauru lapas, pāris virču un sāli pēc garšas.

Katliņam uzliek vāku un ļauj ievilkties vismaz 30 minūtes, lai zupa iegūtu aromātu un krāsu. Galdā pasniedz ar rudzu maizes sausiņiem kopā ar ķiploku mērci.

Ķiploku mērce
Pagatavo balto miltu mērci, pievienojot nedaudz sāli un piparus. Karstai mērcei pieliek caur spiedi izspiestus vai sarīvētus ķiplokus, pannai uzliek vāku un ļauj 5 minūtes ievilkties.

Pupiņu un kartupeļu ragū

Šis ir veselīgs un garšīgs ēdiens. Ņem glāzi raibo dārza pupiņu, 700 g kartupeļu, 1-2 sīpolus, 3-4 karotes tomātu pastas, 2 ēdamkarotes augu eļļas, sāli un garšvielas.

Iepriekš aukstā ūdenī izmērcētas pupiņas vāra mīkstas, novārījumu nolej bļodiņā. Kartupeļus nomizo, sagriež biezās šķēlēs, pārlej ar pupiņu novārījumu, uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra gandrīz gatavus. Sīki sagriež un eļļā apcep sīpolus, pievieno tomātu biezeni, sāli, maltus melnos piparus, lauru lapas un garšvielas. Sautē apmēram 5 minūtes.

Tad visas sastāvdaļas pievieno kartupeļiem, pielej ½ glāzes vai vairāk ūdens un ļoti uzmanīgi samaisa, lai pupiņas neizjuktu. Pēc tam podiņam uzliek vāku un sautē uz lēnas uguns vai cepeškrāsnī, līdz ragū pilnībā gatavs.

Galdā pasniedz ar pētersīļiem.